Alfons Mucha, a szecesszió mestere

Az 1860. július 24-én született művész pályáját autodidaktaként kezdte. Mivel a Prágai Akadémia elutasította, 1879-től 1881-ig egy színpadképek tervezését tanító iskolát látogatott Bécsben és esténként emellett még egy rajzstúdiót.

Néhány kisebb megbízást kapott a dekoratív festészet területén és Karl Khuen-Belasi gróf támogatását nyerte el. Mucha 1882-ben megbízást kapott az Eduard Khuen-Belasi számára épített Emin zámek neobarokk kis kastély (Morvaország) belsejének kialakítására. Továbbá festői megbízást végzett a Khuen-Belasi család Gandegg kastélyában, Eppan mellett Dél-Tirolban. 1885-től 1887-ig e család támogatásával festői stúdiumokat végzett a Müncheni Képzőművészeit Akadémián.

Mucha művei 2009. tavaszán a Szépművészeti Múzeumban „A NŐ DÍCSÉRETE” címen rendezett kiállításon voltak láthatók. E két részre osztható tárlatot néztem meg én is.

Az első rész, mely a Fémmé Fatal (Sarah Bernhardt plakátok); a Kereskedelmi és művészeti plakátok (a századforduló reklámiparának különleges, egyedi termékei), és az un. Dekoratív pannók (A négy évszak (1896), Ékkövek, Csillagok, Művészetek, Virágok, Hónapok témájú műveit mutatta be. Ami a művészt megihlette, kecsesen ábrázolt bájos és szelíd tekintetű, vagy épp kihívó női alakokkal testesített meg. Az arckifejezésekkel, a ruhákkal, a hajjal és természeti motívumokkal mindent ki tudott fejezni.

Munkásságának második részemár Párizs és Amerika (1910) utáni időszakot ölelte fel: pasztellek és rajzok (ezeket Mucha életében nyilvánosan sose állították ki – első ízben 1994-ben voltak láthatók); Nemzeti és jótékonysági plakátok (bélyegek, cseh-korona, naptárak) nőalakjai, valamint A szláv eposz.

Mindezeken túl élete során illusztrált számos könyvet, tapétát, bútort, szőnyeget, üvegablakot, tervezett ékszereket és komplett berendezést és kirakatot ékszerüzlethez.

Mucha a XX. század első évtizedében Amerikában élt, így ott mind a mai napig a „szecesszió” egyet jelent az ő nevével (lsd. „Mucha-Style”).

A szép kort megért művész (1939. július 14-én hunyt el) budapesti kiállításról akkoriban egy kis privát zenés katalógust is készítettem, amit ezennel közkinccsé teszek. Az összeállítás kattintással lapozható!

Mucha -kiállítás, zenével

cosmopolitan69 névjegye

Dipl. Oec.
Kategória: Kultúra
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás